Inkomstenbelasting – Hoe zit dat?

Alle mensen die in Nederland inkomsten ontvangen, dragen hiervan een gedeelte af aan de overheid. Dat wordt gedaan door middel van inkomstenbelasting te berekenen. In deze tekst gaan we kijken hoe inkomstenbelasting precies werkt en waar het precies voor bedoeld is.

Inkomstenbelastingen

De inkomstenbelasting is dus een belasting die ingehouden wordt op de inkomsten. Dit hoeft niet speciaal een salaris te zijn, maar kan ook een uitkering of pensioen zijn. De meeste mensen hebben wel door dat er een bedrag afgehaald wordt wanneer zij hun loonstrook bekijken, maar waar dat bedrag precies voor bedoeld is, is voor sommigen nog onduidelijk. Het gaat om een vorm van belastingen. Deze belastingen zijn eigenlijk de inkomsten van de Nederlandse Overheid. Naast deze belastingen hebben zij nog meer vormen van inkomen, maar inkomstenbelasting is wel een van de grootste.

Hoeveel belasting moet ik betalen?

Hoeveel belasting iemand op zijn inkomsten moet betalen is afhankelijk van een aantal verschillende factoren. De belasting wordt namelijk verdeeld in drie verschillende boxen.

Box 1: Bij box een gaat het puur om de inkomsten. Welke inkomsten dit zijn maakt verder niet uit, maar wanneer iemand inkomsten ontvangt wordt hier belasting van ingehouden. Hoeveel inkomsten iemand heeft maakt dan weer wel uit. Wanneer je namelijk tot 20.384 euro verdiend, betaal je 36,65 procent. Wanneer je tot 34.300 euro verdient, is het 38,10%. Wanneer je tussen de 34.300 en 68.507 euro verdient gaat het om 38,10% en als je meer dan 68.507 verdient betaal je hierover 51,57 procent aan belasting.

Box 2: Box 2 is een categorie die bij weinig mensen voorkomt. Box 2 gaat namelijk over de inkomsten uit aanmerkelijk belang. Dat zijn de inkomsten die iemand kan verdienen uit een NV of een BV. Maar dan alleen wanneer je er meer dan 5% belang in heeft. Dat staat overigens verder los van aandelen.

Box 3: Bij box 3 gaat het over vermogen. Hier valt dus het spaargeld onder. Wanneer je minder dan 30.360 euro bezit, is dat belastingvrij. Je hoeft daar dus geen belastingen over te betalen aan de overheid. Wanneer het meer is, moet er wel een gedeelte betaalt worden aan belastingen.

Aangifte

Elk jaar kan iedereen een aangifte doen over deze belastingen. De Belastingdienst doet een berekening van de inkomsten die iemand gehad heeft en die kan dan aangevuld worden of verzonden worden als deze reeds goed is ingevuld. Hieruit zal blijken of iemand voldoende of onvoldoende aan belastingen heeft betaald. Bij een tekort moet dit aangevuld worden en bij een teveel kan iemand zijn teveel betaalde geld retour krijgen. Adcam Administraties neemt u de zorgen van uw belastingaangifte uit handen. 

Delen